Search
News & Events
 
02.05.23  |   Студенти НаУКМА на CIVICA futurEU Competition
Навесні 2023 року студенти НаУКМА, в якості спостерігачів, доєдналися до студентських змагань щодо теперішнього і майбутнього під назвою futurEU, підтримуваного альянсом європейських університетів CIVICA та Hertie School у Берліні. А у квітні 2023 року студентка МП Політологія відвідала фінал змагань у Hertie School, Берлін.

Що ж таке futurEU?
futurEU, an initiative by students for students to bridge the gap.
futurEU is an initiative that brought together bright minds from all over Europe to delve into EU policymaking. In 2020, futurEU launched the futurEU Competition for its first edition. With the competition, futurEU strives to bridge the gap between young people’s voices and opinions on one hand and public discourse and academic research on the other. More importantly, the Competition is a platform that encourages students to actively find and propose policy solutions on reforming the European Union.


Для кого futurEU?
The futurEU Competition is an opportunity for all students of the alliance of european universities CIVICA to learn, explore and network with each other. It is open to all students and PhD researchers of the CIVICA alliance.

Як на 3-й конкурс futurEU, навесні 2023 року, потрапили українські студенти з НаУКМА, УКУ, KSE, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана?
This year, Ukrainian students, supported by the CIVICA for Ukraine NAWA funding, administrated by the SGH Warsaw School of Economics, participated as observers, gaining invaluable insights and cultivating cross-cultural exchanges. Their viewpoints enhanced discussions, stressing the significance of European collaboration.

Більше про 3-й конкурс futurEU дізнайтеся за покликанням.
Більше про участь українських студентів-спостерігачів у futurEU 2023 дізнайтеся за покиканням.

Серед українських учасників фіналу futurEU у Берліні, квітень 2023 - Наталія Андрієнко, студентка магістерської програми з політології НаУКМА, яка у своєму есе, презентованому на події, висловила свої враження щодо futurEU:

ІНІЦІАТИВА FUTUREU ЯК ВТІЛЕННЯ УСПІШНОГО СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ЩО НАДИХАЄ ДІЯТИ
Наприкінці квітня я разом з групою українських студентів мала змогу відвідати фінал futurEUCompetition, що відбувався в Берліні, де ми презентували доповідь про вплив повномасштабного російського вторгнення на екологію та клімат в Україні. Наша поїздка і участь в проєкті відбулася в рамках Observer Track, організованому завдяки підтримці партнерів з SGH Warsaw School of Economics та Польському національному агентству з питань академічного обміну (NAWA).
FuturEU це студентське змагання, участь в якому беруть участь університети, що є членами альянсу європейських університетів CIVICA. Варто зазначити, що futurEU - це цілковито студентська ініціатива, заснована у 2019 році, що підтримується CIVICA та Hertie School у Берліні. Змагання передбачає розробку, написання та презентацію командами студентів полісі-брифів. Цьогорічне змагання стало третім в історії futurEU, його тема була присвячена зміні клімату та соціальним трансформаціям.
Як зізналися організатори, цьогорічна подія було дещо незвичною, адже паралельно з традиційними етапами змагання відбувався Observer Track для українських студентів. І хоча студенти з України не формували власних команд для змагань, ми змогли повноцінно долучитися до онлайн-воркшопів з написання полісі-брифів, навчальної поїздки в Берлін та фіналу змагань.
Крім очевидних переваг участі у futurEU, як от участь у воркшопах на рівні з командами європейських студентів, спілкування і мережування з європейською молоддю, відвідання Hertie School і час в Берліні з однолітками з провідних європейських університетів, найбільше мене вразив досвід студентського самоврядування та можливості, які надає CIVICA університетам-членам та їхнім студентам.
Цьогорічне змагання відбувалося у декілька етапів: 1) індивідуальна та командна реєстрація, 2) подання полісі-брифів та зйомка відео з ідеями команд; 3) оголошення півфіналістів за результатами оцінювання; 4) 2-денний півфінал та фінал в Берліні з оголошенням команди-переможця. У змаганні взяли участь 104 команди з 10 університетів CIVICA. 10 студентів з пʼяти українських університетів, включно з НаУКМА, долучилися до Observer Track.
До півфіналу змагань було відібрано 8 команд, які презентували свої пропозиції політик, спрямовані на досягнення кліматичної нейтральності. Окремо варто відзначити якість виконання і презентації робіт півфіналістів та фіналістів. Метою конкурсу є надання молоді майданчику, де вони можуть презентувати свою візію і пропозиції до змін політики на рівні ЄС. Це також узгоджується з принципами, які декларують організатори: експертиза, компетентність та конструктивність.
На кожному з етапів нас супроводжували і скеровували організатори з числа студентів. Попри інтенсивність подій під час 2-денної поїздки в Берлін та велику кількість учасників, організатори виявили чудові менеджерські здібності, високий рівень командної роботи, гнучкості та емпатії. Цей досвід показав мені, як люди з різних країн та культур можуть ефективно та легко співпрацювати і комунікувати одне з одним задля втілення проєкту.
Такий досвід студентського самоврядування в ЄС ставить перед нами низку питань:
- Як забезпечити автономію прийняття рішень студентськими організаціями?
- Як створити середовище для формування лідерів серед студентства?
- Як забезпечити ефективність та прозорість фінансування студентських ініціатив?
- Як ми можемо побудувати незалежне та дієве студентське самоврядування, що стане поштовхом до формування ефективної молодіжної політики в Україні?
Наразі в Україні не було організовано студентських проєктів рівня futurEU, втім я сподіваюся, що досвід, який отримали ми, українські студенти, під час участі в Observer Track, а також зростаюча кількість партнерств між українськими та європейськими університетами сприятиме тому, щоб такі проєкти зрештою з’явилися.





30.04.24  |   Summer School of Karst and Speleology 2024 for NaUKMA students
NaUKMA students are invited to join Summer School of Karst and Speleology 2024, organised by University of Wroclaw on 21-28 of July 2024 ...
30.04.24  |   УВАГА! Подовжено аплікацію до Гіссенського університету імені Юстуса Лібіга
До 9 травня 2024 року включно відкрита можливість аплікувати до Гіссенського університету (Німеччина). Кому: бакалаврам, магістрам та аспірантам НаУКМА. Доступні програми: Усі,...
16.04.24  |   УВАГА! Подовжено дедлайн подачі заявок на програму мобільність до Університету Париж 8, Венсен у Сен-Дені, Франція, на осінній семестр 2024 року
Посольство Франції в Україні пропонує стипендійну підтримку 2 (двом) студентам НаУКМА для мобільності в Університет Париж 8, Венсен у Сен-Дені в осінньому семестрі 2024 році (вересень-січень).
...
15.04.24  |   2-місячне стажування у Гіссенському університеті для студентів-хіміків НаУКМА
Гіссенський університет імені Юстуса Лібіха, Ніссен, Німеччина пропонує стипендійну підтримку 4 (чотирьом) студентам-хімікам НаУКМА для мобільності у формі 2-місячних стажувань...
15.04.24  |   Мобільність до Universidade do Minho
До 5 травня 2024 року включно відкрита можливість аплікувати до Мінюського Університету (Португалія). Кому: бакалаврам, магістрам та аспірантам НаУКМА. Доступні...
15.04.24  |   УВАГА! Оголошено відбір на мобільність до Hertie School, Berlin
До 16 квітня 2024 року включно відкрита можливість алпікуватися до приватного престижного університету в Берліні Hertie School, Німеччина на осінній...
14.04.24  |   УВАГА! Подовжено дедлайн подачі заявок до Університету Коменського в Братиславі
Університет Коменського в Братиславі пропонує мобільність для українців на осінній семестр 2024/25 н.р. Заявки на програму приймаються до 25 квітня...
10.04.24  |   УВАГА! Мобільність до Central European University
До 14квітня 2024 року включно відкрита можливість аплікувати до Центрально-Європейського університету (Австрія). Кому: магістрам НаУКМА. Доступні програми: всі магістерські програми університету. Каталог курсів:...
03.04.24  |   Оголошення відбору на мобільність до Університету Глазго, Шотландія, на осінній семестр 2024 року і 2024/25 н.р.
УВАГА! ВЖЕ ОПУБЛІКОВАНО ПЕРЕЛІК СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ І АПЛІКАЦІЙНУ ФОРМУ!!
В межах проекту Global Kyiv-Mohyla Academy і стратегічного партнерства між НаУКМА і Університетом Глазго, Шотландія, Велика Британія, АНОНСУЄМО конкурс на участь студентів бакалаврських і магістерських програм НаУКМА у очній (з перебуванням у Великій Британії) мобільності до Університету Глазго в осінньому семестрі 2024 року (вересень-грудень 2024) чи річній мобільності 2024/25 н.р....
03.04.24  |   Мобільність до Université Paris-Est Créteil
До 20 квітня 2024 року включно відкрита можливість аплікувати до Університету Парі-Ес Кретей (Франція). Кому: бакалаврам і магістрам НаУКМА. Доступні програми: Програми...

 

 
About NaUKMA
1615 - Kyiv-Mohyla brotherhood school, later turned into Collegium, was founded

2012 - NaUKMA is a classical university with six faculties (Humanities, Social Sciences, Law, Economics, Computer Sciences, Natural Sciences). During the twenty years since its re-establishment, Academy has initiated reforms in higher education, was the first university in Ukraine to introduce the bachelor, master and PhD programs, a curriculum in Liberal Arts Education, and a system of entrance tests

Read more
Get Social with Us